milivolt electronics world news Tbb_ve_aromatik_bitkilere_TKDK\'dan_yzde_50_geri_demesiz_hibe-didimhaber.net
17-04-2014

Tbb ve aromatik bitkilere TKDK\'dan yzde 50 geri demesiz hibe

Tbb_ve_aromatik_bitkilere_TKDK\'dan_yzde_50_geri_demesiz_hibe

AYDIN - 17.04.2014 19:04 Perembe

 

Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu (TKDK) Aydn l Koordinatörü Erhan Çiftçi, tbbi ve aromatik bitki yetitiricilerine destek olacaklarn söyledi. Aydn’n bu alandaki yaplacak yatrmlar için çok uygun corafi konuma ve iklimsel özelliklere sahip olduunu belirten TKDK Aydn l Koordinatörü Erhan Çiftçi, üreticilerden bu alanda 71 çeit olan bitkilerle ilgili proje beklediklerini söyledi.

 

Tbbi ve aromatik bitkiler, hastalklar önlemek, sal sürdürmek veya hastalklar iyiletirmek için ilaç olarak kullanlan bitkiler olduunu belirten çiftçi, “Tbbi bitkiler beslenme, kozmetik, vücut bakm gibi alanlarda yer alrken, aromatik bitkiler ise güzel koku ve tat vermeleri için kullanlmaktadr. Aromatik bitkilerin gda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geni kullanm alan bulunmaktadr'' dedi. Tbbi ve aromatik bitkilerin asrlardan beri gda, çeni, ilaç ve ifa amacyla kullanldn ifade eden Çiftçi, ''Bu nedenle kimyon, haha, anason gibi baz bitkilerin tarm tarih öncesi devirlerden beri devam etmektedir. Günümüzde de birçok bitki tbbi amaçlarla kullanlmaktadr. Türkiye de corafi konumu, iklim ve bitki çeitlilii, tarmsal potansiyeli, geni yüz ölçümü sayesinde tbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde dünyada önde gelen ülkelerden biridir.'' eklinde konutu.

 

Çiftlik faaliyetlerinin çeitlendirilmesi ve gelitirilmesi alt tedbiri kapsamnda tbbi ve aromatik özellii olan bitki üretimi için depo binalar ve makine garajlarnn inasnn veya modernizasyonunun, bahçe ve tarla ekipmanlarnn satn alnmasnn, mevcut yetersiz sulama sistemlerinin su tasarrufu salayan yeni sulama teknolojileriyle deitirilmesi veya modernizasyonunun, tbbi ve aromatik özellii olan bitkilerin depolanmas, havalandrlmas, kurutulmas, ilenmesi ve pazarlanmas için tesis inasnn ve ekipman satn alnmasnn destekleneceini belirten l Koordinatörü, “Her bir yatrm için uygun harcamalarn toplam deeri 5 bin Euro’dan düük 250 bin Euro’dan yüksek olamaz. Minimum 5 bin Euro, maksimum 250 bin Euro’ya kadar yaplacak desteklerin en az yüzde 50'si geri ödemesiz hibe olarak yatrmcya verilecektir. Müteebbisler yapacak olduklar yatrmlarda yüzde 50 geri ödemesiz hibe almalarnn yan sra KDV, ÖTV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gümrük Vergisi gibi vergilerden de muaf olacaktr.” dedi.

 

Gereken ilgi gösterildiinde Aydn ilinin, iklimi ve yüksek tarm potansiyeli ile tbbi aromatik bitki yetitiricilii alannda yatrmlar için çok uygun olduunu belirten Çiftçi; “Destek kapsamnda olan tbbi aromatik bitkilerimiz adaçay, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakr, çemen, çörekotu, çöven, da çay, dereotu, devedikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleen, göl soan, hardal, haha, hint ya, hodan, srgan otu, kapari/ kebere, kekik, krmz biber, kimyon, kini, kuburnu, lavanta, maydanoz, mays papatyas, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sar kantaron, sarmsak, sumak, erbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, ya gülü, goji berry, hünnap, gümü düme, pire otu, evketi bostan, meryem ana, çobançantas, geven, eek hyar, nezle otu, ksa mahmut, defne, hatmi, alç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altnotu, karahindiba, karaasma, kuzukula ve hlamur olmak üzere 71 çeittir” diyerek sözlerini tamamlad.

Keywords: Aydn, Tbbi ve Aromatik bitkiler, TKDK, hibe

 

OSMAN AKÇAY | 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..